Sinds dat ik extra vierge olijfolie ben gaan verkopen krijg ik regelmatig via whatsapp foto's toegestuurd waarop een fles olijfolie uit de supermarkt is afgebeeld, met daarbij de vraag waarom die olijfolie goedkoper is dan de olijfolie die ik verkoop in mijn webshop. Ik leg dan uit dat het voornamelijk in de kwaliteit van de olie zit en het productie proces. Door de grote vraag naar dit "Spaanse goud" zit er een hele industrie achter en helaas ook door onwetendheid van wat kwaliteit is veel onbegrip maar ook helaas misbruik. In deze blog wil ik hier wat dieper op ingaan.
Wat maakt extra vierge olijfolie zo enorm populair?
Om beter te begrijpen waarom olijfolie zo populair is, wil ik iets meer vertellen over olijfolie. Wat iedereen wel weet is dat olijfolie wordt geproduceerd door het persen van olijven, de vruchten van olijfbomen. Het wordt al eeuwen gebruikt in de mediterraanse keuken keuken vanwege de smaak de enorme gezondheidsvoordelen. Zo is olijfolie rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten, antioxidanten en vitamine E, wat het ongelooflijk gezond maakt.
In deze blog bedoel ik met “supermarkt olijfolie” de geraffineerde olijfolie soorten die doorgaans in de supermarkt te koop zijn onder benamingen als “olijfolie”, “gewone olijfolie”, “milde olijfolie”, “klassieke olijfolie” enz. Wanneer er op de fles “extra vierge olijfolie” of “extra vergine olijfolie” staat kan je er vanuit gaan dat je goede kwaliteit olijfolie koopt.
Wat is dan het verschil tussen supermarkt olijfolie en extra vierge olijfolie?
Gewone olijfolie zal je snel in de meeste supermarkten wel kunnen vinden en is een betaalbare optie omdat deze in grote hoeveelheden worden geproduceerd. Extra vierge olijfolie staat echter aan de top van de olijfolie hierarchie vanwege de kwaliteit, smaak en volgt strikte kwaliteitskenmerken . Het verschil is op te splitsen in de volgende elementen
Productieproces:
- Supermarkt olijfolie: ondergaat vaak industriële processen waarbij olijven op grote schaal worden geoogst en geperst. De persing kan de tweede persing zijn, waarbij overblijfselen van de eerste persing worden verhit soms ook ook chemisch worden bewerkt.
- Extra vierge: puurder dan dit kan niet. De olijven worden veelal met de hand geoogst en vervolgens koud geperst (eerste persing), zonder verhitting of chemische processen.
Kwaliteit
- Supermarkt olijfolie: dit is vaak een mix van verschillende olijfoliën, van verschillende soorten olijven, regio's en vaak ook landen. Men betaalt dan ook graag wat meer voor Italiaanse olijfolie vanwege zijn charme. Niet wetende dat deze vaak een blend is met Spaanse olijfolie. Italie is de grootste importeur van Spaanse olijfolie wereldwijd.
- Extra vierge: deze moet aan de strengste eisen en normen voldoen. Het mag een lage zuurtegraad hebben van maximaal 0.8%. Meer hierover op mijn pagina over mijn olijfoliën.
Smaak:
- Supermarkt olijfolie: de smaak kan variëren, maar is vaak erg mild en mist de complexiteit en diepte van extra vierge olijfolie.
- Extra vierge: de smaak is vele malen complexer met tonen van fruit, kruiden en een lichte pepertje. Als het echt goede olijfolie is voel je hem ook achterin je keel branden, door de grote hoeveelheid polyfenolen. Een mooi bruggetje naar gezondheidsaspecten
Gezondheid
- Supermarkt olijfolie: deze bevat net als extra vierge olijfolie enkelvoude onverzadigde vetten, maar zal veel minder antioxidanten bevatten waardoor de gezondheidsvoordelen voor een deel wegvallen.
- Extra vierge: is rijk aan antioxidanten en onverzadigde vetzuren met aantoonbare gezondheidsvoordelen. Waaronder het verminderen van ontstekingen en het verlagen van het risico op hart en vaatziektes. Tijdens een proeverij afgelopen zomer noemde mijn gastvrouw het "natuurlijke aspirine".
Waarom voor extra vierge kiezen?
Zoals ik in dit artikel heb uitgelegd is de smaakbeleving, de gezondheidsvoordelen en kwaliteit vele malen beter. Het zal ook zeker voor fijnproevers en liefhebbers een culinair genot zijn.
Dit heeft echter ook zijn weerslag op de prijs van olijfolie. Extra vierge olijfolie is dan ook vaak duurder dan supermarktolijfolie. Het is echter de investering meer dan waard, wetende dat een fles een aardige tijd mee zal gaan.
Om een "wij van wc eend, adviseren wc eend" indruk te voorkomen zeggen gerenommeerde programma's en auteurs hetzelfde. Mijn persoonlijke favoriet is de keuringsdienst van waarden en leggen hun mening over olijfolie in dit artikel uit.
Helaas is het echter zo dat er ook misstanden op de markt zijn. Onder andere wel ingelichte kringen schreven hier over. Vanochtend kwam ik deze youtube documentaire tegen waarvan ik enorm geschokt was:
(copyright: Johny Harris)
Extra vierge olijfolie van Casa Gomez
De olijfolie die ik verkoop is gelukkig allemaal extra vierge en heb hiervoor van mijn leveranciers de benodigde certificeringen gekregen. Ik heb een goede relatie met mijn leveranciers en heb met eigen ogen kunnen zien waar de olijven groeien, waar ze geperst en gebotteld worden. Dat is ook het fijne van familie die hier dagelijks mee bezig zijn.
Het geeft mij dan ook een goed gevoel dat ik de garantie kan geven dat de olijfolie die ik verkoop echt extra vierge is en ook door "denominacion de origen" kan garanderen dat de olijfolie in de Sierra de Segura wordt geproduceerd en dat de olijfolie van Señorios de Relleu aan de kwaliteitskenmerken van extra vierge olijfolie voldoet.
Mijn excuses alvast voor als je aan mij vraagt wat de verschillen zijn tussen de olijfoliën die ik verkoop, en ik dan antwoord dat bij mij de "instap olijfolie" al van de allerhoogste kwaliteit is. Het verschil in de kwaliteit van de olijfolie die ik verkoop zit voornamelijk in het moment van oogsten waardoor de extra vierge olijfolie van de vroege oogst exclusiever is dan die van de gewone oogst.
Wil je meer weten over de olijfolie die ik verkoop? Neem dan een kijkje in mijn webshop of stuur mij een berichtje naar info@casagomez.nl