Casa Gomez Olijfoogst in Spanje in 2023/2024

Spanje's olijfolie oogstseizoen 2023/2024: droogte, olijfolieprijzen en toekomstverwachtingen

Afgelopen week heb ik contact gehad met een van mijn leveranciers en zij vertelde een kort wat op dit moment de situatie in Spanje is. Nu het februari 2024 is en het oogstseizoen bijna voorbij is, wil ik delen wat de Spaanse media over het nieuwe oogstseizoen schrijven en hoe het er op het moment voor staat.

 

Spaanse oogstseizoen 2023/2024

Nu het oogstseizoen bijna voor bij is, worden de productieschattingen verwacht van 680.000 tot 755.000 ton olijfolie voor het oogstjaar 2023/2024, wat lager is dan de verwachtingen aan het begin van de oogst in november 2023.  Wel meer dan het rampjaar 2022/2023 waar 666.000 ton olijfolie is geproduceerd, 55% minder dan normaal.

Casa Gomez pas geoogste picual olijven door mijn neef voor de oro de genave biologische extra vierge olijfolie


De oorzaak is duidelijk: de droogte. Daarnaast wordt 70 procent van alle olijfbomen in Spanje niet geïrrigeerd, dus dat betekent dat er een grote afhankelijkheid is van neerslag. De hoeveelheid water in een van Spanje’s grootste rivieren, de Guadalquivir, is ook op een minimum maar ongeveer 20 procent van de waterreserves zijn gevuld. Grote olijfgaarden in Andalusië liggen aan de Guadalquivir, zoals die in het westen van de provincie Jaén, Cordoba en Sevilla.

Leuk weetje. De olijfgaarden van mijn familie liggen richting het oosten. Waar de Guadalquivir ontspringt in de Sierra de Cazorla vormen 2 rivieren. De Guadalquivir en de Segura, de Guadalquivir stroomt naar het westen en de Segura naar het oosten. Dit is ook de reden waarom de DO van mijn olijfolie van mijn olijfolie DO Sierra de Segura heet. Ik hoop daarom dat de olijfolie oogst in dit deel daarom beter zal zijn ten gunste van de regio.

 

Olijfolie prijzen

Vanwege de tegengevallen oogsten is de prijs van olijfolie enorm gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Men was in december 2023 optimistischer vanwege veel regen wat gunstig was voor de groei van olijven. In die periode is te zien dat de prijzen wat daalden, maar nu we bijna tegen het einde van het seizoen zijn is de prijs weer aan het stijgen tot record hoogtes. 

Olijfolie prijsstijging in januari en februari 2024
Bron: Ychart Olive Oil Price

De Spaanse media duiden dat men verwacht dat de prijzen nog zeker tot juni 2024 zullen blijven stijgen. Juni zal spannend worden omdat men dan weet of de olijfbomen genoeg water hebben gehad in de winter en voorjaar om tot bloesem te komen. Dat is altijd een goede indicator of het volgende seizoen wel of niet goed zal zijn.

 

Consumptie in Spanje

Wat betekent dit voor de consumptie van olijfolie? In Spanje is de consumptie van extra vierge olijfolie gigantisch gedaald en zijn de Spanjaarden 30 tot 40% minder extra vierge olijfolie gaan consumeren. Vanwege de prijs is men overgestapt naar goedkopere soorten olijfolie zoals vierge olijfolie en extra vierge olijfolie, die van mindere kwaliteit zijn. Deze zijn qua prijs niet zo sterk gestegen als extra vierge olijfolie en zijn daardoor aantrekkelijker om te kopen vanwege de prijs.

Overigens heeft de Spaanse overheid een wet aangenomen om extra vierge olijfolie als basisbehoefte te erkennen, waarmee de btw in Spanje naar 0% zal worden gebracht. Deze maatregel is puur bedoeld om de consumptie van de gezondere extra vierge olijfolie te verhogen en koopkracht te stimuleren.

 

Wat betekent dit voor de olijfolie producenten?

Op mijn vraag of er de komende tijd voldoende extra vierge olijfolie, olijfolie van de hoogste kwaliteit, beschikbaar zou zijn antwoordde zij: “Ja”. Vanwege de afgenomen consumptie vraag zal er meer op voorraad zijn, maar natuurlijk wel tegen een hoge prijs. Dus de hogere prijs zorgt ook voor meer onzekerheid voor producenten van olijfolie, die al heel weinig hebben kunnen oogsten.

Natuurlijk fijn dat er maatregelen worden genomen, maar zelf hoop ik dat het de komende tijd flink zal gaan regenen en de droogte minder zal worden om weer normale omstandigheden te krijgen. Betaalbare extra vierge olijfolie is voor iedereen goed en dat zal ook helpen om om dit vloeibare goud toegankelijk te maken voor een breder publiek

 

Bronnen:

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.