Over de extra vierge olijfolie
Op deze pagina wil ik graag uitleggen waar deze bijzondere extra vierge biologische olijfolie vandaan komt en van welke olijf deze wordt gemaakt.
Maak kennis met Jaen en de Sierra de Segura
De Andalusische provincie Jaén is zowel in het Spaanse binnenland en in het buitenland bekend om de vele olijfbomen.
Zo lang ik het mij kan herinneren, kan je zo ver het oog reikt, olijfbomen zien staan in lange goed georganiseerde rijen met olijfbomen.
Maar liefst 25% van alle Spaanse olijfolie komt uit de provincie Jaén en is daarmee een van de grootste gebieden ter wereld waar olijfolie wordt geproduceerd.
De Picual olijf is de meest verbouwde olijfsoort in de provinicie Jaén.
In het oosten van Jaén ligt de bergachtige regio "Sierra de Segura"; dit is de geboortestreek van mijn vader en waar nog steeds een groot deel van mijn familie woont.
Het bijzondere van dit gebied is dat het veel bergachtiger is, vergeleken met andere olijfgebieden in Jaén en de rest van Spanje. De moeilijkere ondergrond maakt de olijfoogst lastiger en arbeidsintensiever waardoor er tijdens de groei en oogst meer aandacht is voor de kwaliteit van de olijven.
Olijfolie uit deze streek heeft een Dominacion de Origen, om de oorsprong van deze olie te garanderen. Dit betekent ook dat er geen olijfolie uit geen enkel ander gebied wordt vermengd.
Picual olijf en kwaliteit
De extra vierge (biologische) olijfolie uit de Sierra de Segura wordt gemaakt van de Picual olijf.
De biologische Picual olijf is precies dezelfde olijf, alleen is de biologische variant geteeld zonder kunstmatige bemesting of chemische synthetische pesticiden en moet de landbouw, oogst, persing en bottelen aan strenge voorwaarden voldoen om biologisch te mogen worden gecertificeerd.
De Verde Segura en Saqura zijn beiden ook gemaakt van de Picual olijf. Deze zijn vroeg in het oogstseizoen geplukt wanneer de olijf nog jong en groen is. Dit zorgt voor een zeer verfijnde en gebalanceerde groene olijfolie.
De Picual olijf is een van de meest verbouwde olijfsoorten in Spanje. De Picual olijf heeft van nature veel antioxidanten (polyfenolen). Olijfolie van de Picual olijf is daardoor goed bestand tegen oxidatie en blijft stabiel wanneer er op hogere temperaturen met deze olie wordt gekookt.
Door de grote hoeveelheid antioxidanten is de smaak van deze olijfolie een klein beetje bitter in de keel, wat kenmerkend is voor kwalitatief hoogwaardige extra vierge olijfolie.
De olijfolie die ik aanbied zijn extra vierge.
Dit betekent dat deze olijfolie van de eerste koude persing is, geen toevoegingen heeft gekregen en een maximale zuurtegraad van 0.8 heeft. Door de koude extractie blijven vitamines en mineralen in de olie, deze worden niet aangetast tijdens de persing.
De zuurtegraad zegt overigens niets over de smaak van de olijfolie; de zuurtegraad is het resultaat van de snelheid waarmee de boer zijn olijven heeft laten persen na de oogst. Hoe korter na de oogst de olie uit de vers geplukte olijven wordt geperst, des te lager de zuurtegraad zal zijn als beloning van het harde werk.
De Oro de Genave, Saqura en Verde Segura hebben een zuurtegraad van 0,2% of minder. De Senorio heeft een zuurtegraad van 0,3% of minder.
Waarom is de olijfolie van de vroege oogst duurder dan de gewone oogst?
Ik krijg vaak de vraag waarom de Verde Segura, Saqura en Arte Oleum zijn dan traditionele olijfolie zoals de Oro de Genave. Ik wil deze vraag dan ook graag beantwoorden.
Deze olijfoliën zijn van een vroege oogst die van half oktober tot november loopt. De olijven zijn dan nog niet volgroeid, nog niet rijp en nog groen van kleur. Ik vergelijk dat met tomaten; wanneer tomaten nog niet rijp zijn, zijn ze groen van kleur. Naarmate de tomaten rijpen krijgen ze hun rode kleur.
Bij olijfolie is het resultaat hiervan dat de olijven nog hogere hoeveelheden anti oxidanten en polyfenolen hebben en een mooie frisse smaak krijgt.
De keerzijde is dat omdat ze nog niet volgroeid zijn; twee keer zoveel olijven nodig zijn om olijfolie te maken. Zo is er voor de olijfoliën van de vroege oogst maar liefst 8 tot 10 kilo olijven nodig om 1 liter olijfolie te produceren. Dat maakt vanzelfsprekend de prijs van deze olijfolie duurder dan de traditionele olijfolie.
Is olijfolie goed voor je gezondheid?
Een aantal jaar geleden hebben wetenschappers ontdekt dat olijfolie een aantal ingrediënten bevat, die gunstig zijn voor de gezondheid wanneer deze worden geconsumeerd in een gezonde leefstijl. Dit is erkend door de Europese Unie wat betekent dat deze gezondheidseffecten mogen worden benoemd wanneer er gezondheidsclaims zijn over olijfolie ten gunste van consumentenkennis.
De Europese Unie erkent de volgende gezondheidseffecten:
1. Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten in de voeding het bloed cholesterol verlaagt. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten.
Olijfolie bestaat voor 70 procent uit zowel oliezuur en linolzuur, wat beide onverzadigde vetten zijn. Omdat dit ruim 20% van de energetische waarde is van het product wordt er voldaan aan de wettelijke voorwaarden om deze gezondheidsclaim te mogen gebruiken. We moeten echter niet vergeten dat coronaire hartziekten meerdere risicofactoren hebben en dat het veranderen van een van deze factoren al dan niet een gunstig effect kan hebben.
2. De vervanging van verzadigde vetten in de voeding door onverzadigde vetten draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Oliezuur is een onverzadigd vet.
3. Polyfenolen uit olijfolie dragen bij tot de bescherming van bloedvetten tegen oxidatieve stress
4. Olijfolie is een bron van Vitamine E. Vitamine E draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress
Bronnen:
- "Olive oil as medicine: The effect on Bloodpressure" UC Davis Olive Oil center
- Europese verordening Nr. 432/2012 van de Europese commissie van 16 mei 2012
- Scientific
Opinion on the substantiation of a health claim related to “low fat and
low trans spreadable fat rich in unsaturated and omega-3 fatty acids”
and reduction of LDL-cholesterol concentrations pursuant to Article 14
of Regulation (EC) No 1924/2006 - EFSA Scientific Opinion on health claims related to vitamine E
- "Evaluation of anti-histaminic activity of aqueous extract of ripe
olives of Olea-europea" January 2009, Journal of Pharmacy Research 2(3) - "Higher Olive Oil Intake Associated with Lower Risk of CVD Mortality"
- "Oleocanthal: behind the health benefits of olive oils famous phenol "Olive Oil Times