Denominacion de Origen Sierra de Segura

Extra vierge olijfolie met DO Sierra de Segura

Mijn vader is geboren in de Sierra de Segura, in een klein dorpje wat Los Prados de Armijo heet. Deze regio ligt diep in het binnenland van Spanje, ongeveer 300 km ten zuiden van Madrid en ongeveer 200 km ten noord oosten van Granada. Van jongs af aan gingen wij daar altijd naar toe om onze familie op te zoeken, waaronder mijn opa en oma. De grote hoeveelheid olijfbomen hebben altijd een diepe indruk op mij gemaakt en zijn mij altijd bijgebleven, al had ik toen ik nog jong was geen idee hoe belangrijk deze regio voor de productie van olijfolie wereldwijd en dat de beste olijfolie ter wereld hiervandaan komt. 

In deze blog wil ik daarom stilstaan bij de regio Sierra de Segura en de beschermde oorsprongsbenaming "Denominación de Origen Sierra de Segura"  of kortweg D.O. Sierra de Segura een regio bekend om zijn hoge kwaliteit Spaanse extra vierge olijfolie. 

Wat is Denominación de Origen (D.O) Sierra de Segura

Voordat ik met de verkoop van olijfolie begon kende ik de beschermde oorsprongsbenamingen, ofwel D.O.  of D.O.P. alleen van wijn en van Italiaanse producten als Parmaham en Parmezaanse kaas. Als ik in de supermarkt een goede parmaham of parmezaanse kaas kocht, lette ik altijd op de stempel van een D.O. en ondanks dat het wat duurder was, wist ik dat ik dat ik de echte kwaliteitsproducten kocht en geen goedkope namaak. 

Protected Designation of Origin logo

Toen ik mij ging verdiepen in de wereld van olijfolie, ontdekte ik dat er ook D.O.'s bestaan voor olijfolie. Dit zijn labels die aangeven dat de olijfolie afkomstig is uit een specifieke regio en voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Zo zijn er bijvoorbeeld D.O.'s voor olijfolie uit Andalusië, Toscane en Kreta. Door mij te richten op extra vierge olijfolie met een D.O., kan ik mijn klanten garanderen dat ze een authentiek en hoogwaardig product kopen, zoals Spaanse biologische extra vierge olijfolie.

In Spanje zijn de D.O. door het ministerie van landbouw beschermd en worden deze toegewezen. Een volledige lijst van de D.O. is onder andere op de website van "Aceites de oliva de España" terug te vinden, een autoriteit op het gebied van olijfolie en vetten, wat uitgebreide informatie biedt over olijfolie komt uit Spanje en ook de regio Sierra de Segura.

Voor de beeldvorming heeft het ministerie van landbouw van Spanje de volgende kaart gepubliceerd: 

Kaart van Spanje met alle denominacion de origen 

Bron: https://sig.mapama.gob.es/Docs/alimentacion/PDF/DO_Aceite.pdf

 

Kwaliteitsgaranties van de D.O. Sierra de Segura 

In de Sierra de Segura wordt de kwaliteit van 21 olijfolie producenten en 27 merken uit de regio gecertificeerd door de D.O. Sierra de Segura. De Sierra de Segura is een regio waar Picual olijven  worden verbouwd en geperst om zijn hoge kwaliteit, unieke vetten en aanwezigheid van polyphenolen en antioxidanten. Alleen de extra vierge olijfolie die voldoet aan strenge controles krijgt het D.O. Sierra de Segura label, zodat consumenten verzekerd zijn van de kwaliteit van het product en dat deze olijfolie tot de beste extra viergeolijfolie behoort. Enkele van de vereisten is dat de olijfolie uit de eerste persing wordt verkregen, koud (onder de 27 graden) en mechanisch. Naast controles tijdens het productieproces en de oogst, is het essentieel dat elke partij olijfolie wordt gecontroleerd door de D.O. Sierra de Segura om de kwaliteit te waarborgen.

De D.O. Sierra de Segura voert een analyse uit op alle opslag van olijfolie die afkomstig is van geregistreerde olijfolie perserijen. Er worden monsters olijfolie verzameld door een technicus van de D.O. Sierra de Segura om de herkomst te certificeren en worden vervolgens naar laboratoria gestuurd voor fysisch-chemische analyses (zuurgraad, peroxiden en K270) en sensorische analyse.

Als de eigenschappen van de monsters overeenkomen met die van extra vierge olijfolie en er wordt bewijs geleverd van de afwezigheid van chemische residuen, dan wordt de certificering uitgevoerd. Volgens dit kwaliteitsproces garandeert de DO Sierra de Segura, de kwaliteit van extra vierge olijfolie en de afwezigheid van chemische producten in alle extra vierge olijfolie die zijn gebotteld met het label van de D.O. Sierra de Segura.

Alle olijfoliën van D.O. Sierra de Segura worden in verschillende verpakkingen verkocht, maar het is vereist dat de producten een genummerd label op de verpakking heeft die alleen verstrekt  wordt door de D.O. Sierra de Segura. De D.O. Sierra de Segura is te herkennen aan het karakteristieke eekhoorn, in het Spaans "Ardilla" en staat bekend om zijn extra vierge olijfolie. Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen de vroege oogst "Cosescha temprana" waarbij deze dan groen van kleur is en de normale oogst waarbij de achterlabel normaal van kleur is.  

Logo van Denominacion de Origen Sierra de Segura op een fles Verde Segura

Proef zelf extra vierge olijfolie met D.O. Sierra de Segura

Het is dus belangrijk om te letten op D.O.'s bij de aankoop van extra vierge olijfolie omdat het een kwaliteitskenmerk is, net zoals je dat doet bij wijn, ham en kaas. De extra vierge olijfolie uit Sierra de Segura wordt geproduceerd volgens strenge regels en voorschriften die zijn vastgesteld door de D.O. Sierra de Segura. Dit garandeert dat de olijfolie van de allerhoogste kwaliteit is en voldoet aan strenge eisen op het gebied van productie, smaak en aroma. Op die manier weet je zeker dat je een product van topkwaliteit in handen hebt en ondersteun je lokale producenten die met zorg en passie hun producten maken, waaronder de Spaanse extra vierge olijfolie die mijn familie al decennia maakt. Al mijn producenten met de D.O. Sierra de Segura zijn terug te vinden in de geregistreerde bedrijven op de site van D.O. Sierra de Segura (Arte Oleum en Jaencoop (moederbedrijf van Olivar de Segura))

Naarmate ik zelf ook steeds meer lees, leer en verdiep in de extra vierge olijfolie die mijn familie al generaties maken, des te meer ik inzie hoe bijzonder de olijfolie uit de geboortestreek van mijn vader is als voedingsmiddel en waarom het het vloeibare goud wordt genoemd. Lees daarom ook meer over de gezondheidseffecten van extra vierge olijfolie olie, de gunstige effecten van enkelvoudige onverzadigde vetzuren en hart- en vaatziekten in mijn blog over gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie.

Wil je meer weten over de extra vierge olijfolie met een D.O. Sierra de Segura en het zelf wil proeven en ervaren? Kijk dan in mijn webshop naar de collectie die bestaat uit alle olijfolie met de D.O. Sierra de Segura.   

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.