Veelgestelde vragen over olijfolie

Op deze pagina wil ik graag de meeste gestelde vragen over olijfolie beantwoorden. De meest gestelde vragen over olijfolie zijn:

  1. Wat is olijfolie?
  2. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van olijfolie?
  3. Wat is het verschil tussen extra vierge olijfolie en gewone olijfolie?
  4. Hoe bewaar je olijfolie?
  5. Hoe gebruik je olijfolie bij het koken?
  6. Kan olijfolie bederven?
  7. Hoe weet je of olijfolie van goede kwaliteit is?
  8. Wat is het rookpunt van olijfolie?
  9. Kan olijfolie gebruikt worden voor frituren?
  10. Waarom is de olijfolie van de vroege oogst duurder dan de gewone oogst?
  11. Is koken met olijfolie gezond?
  12. Welke olijfolie om mee te bakken?
Olijfolie met brood

Wat is olijfolie?

Olijfolie is een type plantaardige olie wat gemaakt wordt van de vruchten(olijven) van de olijfboom. Olijven vallen onder de verzamelnaam steenvruchten.

Olijfolie kan worden gebruikt als kookolie, als dressing voor salades en andere gerechten. Het is ook heerlijk om een brood in te dippen met een beetje (zee)zout en direct op te eten.

Olijfolie en gezondheid

Wat zijn gezondheidsvoordelen van olijfolie?

Olijfolie heeft een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een hoog
gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten. Volgens gezondheidsclaims van de Europese Unie kan dit helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Het bevat ook antioxidanten die mogelijk gezondheidsvoordelen hebben.

Lees hierover verder op:

Over olijfolie
Traditionele olijfolie persmethode

Wat is het verschil tussen extra vierge olijfolie en gewone olijfolie?

Extra vierge olijfolie wordt gemaakt van olijven die koud worden geperst, terwijl gewone olijfolie een mengsel is van zowel koudgeperste als bewerkte olijfoliën.

De kwaliteit van extra vierge olijfolie is hierdoor vaak van hogere kwaliteit, met een robuustere smaak en een hoger gehalte aan antioxidanten.

De olijfolie die ik verkoop zijn allemaal extra vierge en van de hoogste kwaliteit.

Koop olijfolie
Keuken waar olijfolie kan worden opgeslagen

Hoe bewaar je olijfolie?

Olijfolie kan het beste op een koele donkere plek worden bewaard, uit de buurt van hitte en licht. Licht en hitte zijn doen de olijfolie niet veel goed.

Thuis kan het kan in de keukenkast worden bewaard of in de koelkast. Wanneer het in de koelkast staat kan de olijfolie dikker worden, maar wanneer het weer op temperatuur is krijgt het weer zijn normale structuur.

Vermijdt dan ook wanneer je olijfolie koopt olijfolie wat is verpakt in doorzichtige flessen. Al die tijd in de winkelschap zal de olijfolie door het licht en temperatuur geen goed hebben gedaan.

Koken met olijfolie

Hoe gebruik je olijfolie bij het koken?

Olijfolie is een veelzijdige kookolie die gebruikt kan worden voor veel verschillende soorten gerechten, zoals: bakken, braden, grillen en roosteren. Het kan ook worden gebruikt als een goede basis voor dressings en marinades.

Prullenbak

Kan olijfolie bederven?

Ja; olijfolie kan bederven. Vooral wanneer het niet op de juiste manier wordt bewaard of opgeslagen. Zie ook "Hoe bewaar je olijfolie?"

Tekenen dat olijfolie bedorven is, zijn: een ranzige of vieze geur, een verandering van de kleur, of een dikke of plakkerige consistentie van de olijfolie.

Maar gooi je olijfolie nog niet weg wanneer de ten minste houdbaar tot datum is bereikt en let op deze aspecten.

Volgens de richtlijnen van de Consumentenbond kan het nog maanden goed zijn mits het goed bewaard is.

Lees ook op: website Consumentenbond over houdbaarheidsdatum.

Olie in druppels

Hoe weet je of olijfolie van goede kwaliteit is?

Er zijn verschillende manieren om de kwaliteit van olijfolie te bepalen:

  • Ruik aan de olijfolie: goede kwaliteit olijfolie zou een frisse, fruitige geur moeten hebben. Als de geur ranzig of zuur is, kan dit een teken zijn dat de olijfolie bedorven is of van lage kwaliteit is.
  • Proef de olijfolie: de Picual olijf heeft een grote hoeveelheid antioxidanten en polyphenolen waardoor deze bitter en peperig aanvoelt in de keel. De jonge olijfolie van de vroege oogst moet groen en fruitig proeven.
  • Bekijk de etikettering: op het etiket van de olijfolie moet staan wat voor soort olijfolie het is, zoals extra vierge, vierge of pure. Extra vierge olijfolie is van de hoogste kwaliteit en wordt gemaakt van pure, koudgeperste olijven. Let daarnaast op de zuurtegraad van de olijfolie, deze moet bij extra vierge olijfolie minder dan 0.8% zijn. De olijfolie die ik verkoop ligt de zuurtegraad onder de 0.3%

Grill

Wat is het rookpunt van olijfolie?

Het rookpunt van olijfolie is de temperatuur waarbij de olie begint te breken en rook te produceren. Het rookpunt van olijfolie ligt over het algemeen tussen de 160-210°C. De olijfolie die ik verkoop is gemaakt van picual olijven, doordat de aanwezigheid van antioxidanten wordt dit gezien als kwalitatief hoogwaardige olijfolie en kan hier goed mee worden gekookt.

Frituurpan met friet

Kan olijfolie gebruikt worden voor frituren?

Ja, olijfolie kan worden gebruikt voor frituren. Olijfolie heeft een rookpunt tussen de 160-210°C, wat betekent dat het kan breken en rook gaan produceren wanneer het aan hoge temperaturen wordt blootgesteld.


Wanneer je olijfolie gebruikt om te frituren, is het aan te raden om de olie op een lagere temperatuur te houden en je er voor zorgt dat het voedsel wat je frituurt niet te veel olie opneemt.

Het is ook aan te raden om de olie regelmatig te vervangen met nieuwe olijfolie, om te voorkomen dat het aanbrandt of een vieze smaak geeft aan het voedsel. Ververs het daarom op zijn minst elke 2 of 3 weken.

Groene olijven voor de vroege oogst

Waarom is de olijfolie van de vroege oogst duurder dan de gewone oogst?

Ik krijg vaak de vraag waarom de Verde Segura, Saqura en Arte Oleum duurder zijn dan traditionele olijfolie zoals de Oro de Genave.

Deze olijfoliën zijn van een vroege oogst die van half oktober tot november loopt. De olijven zijn dan nog niet volgroeid, nog niet rijp en nog groen van kleur. Ik vergelijk dat met tomaten; wanneer tomaten nog niet rijp zijn, zijn ze groen van kleur. Naarmate de tomaten rijpen krijgen ze hun rode kleur.

Bij olijfolie is het resultaat hiervan dat de olijven nog hogere hoeveelheden anti oxidanten en polyfenolen hebben en een mooie frisse smaak krijgt.

De keerzijde is dat omdat ze nog niet volgroeid zijn; twee keer zoveel olijven nodig zijn om olijfolie te maken. Zo is er voor de olijfoliën van de vroege oogst maar liefst 8 tot 10 kilo olijven nodig om 1 liter olijfolie te produceren. Dat maakt vanzelfsprekend de prijs van deze olijfolie duurder dan de traditionele olijfolie.

Is koken met olijfolie gezond?

Ja, koken met olijfolie is gezonder dan koken met (bak)boter vanuit een gezondheidsperspectief.

Olijfolie bestaat voor het grootste deel uit onverzadigde vetzuren, wat een gunstig effect kan hebben op het hart. Boter bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten, wat kan bijdragen aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Daarnaast is olijfolie rijker in antioxidanten en Omega-3 vetzuren dan boter.

Welke olijfolie om te bakken?

Volgens recente studies is extra vierge olijfolie het beste om mee te bakken.

Op het internet ben ik diverse artikelen tegen gekomen die aangeven of het wel of niet goed is om met extra vierge olijfolie te bakken. Recent wetenschappelijk onderszoek in Australie wat gepubliceerd is door Modern Olives Laboratory Services in de ACTA Scientific Nutritional Health.

Uit dit onderzoek blijkt dat extra vierge olijfolie het meest stabiel blijft door de grote hoeveelheden antioxidanten.

Mijn advies is echter om niet met de meest dure extra vierge olijfolie te gaan koken, dat vind ik zonde vanwege de complexe smaken. Ik raad daarom aan om de Oro de Genave te gebruiken als olijfolie om mee te koken.