EVOOLEUM top 100 logo

De beste olijfolie ter wereld komt uit Spanje

Sinds ik ben begonnen met het verkopen van olijfolie, heb ik constant gezegd dat Spaanse olijfolie de beste ter wereld is en ook de grootste producent is ter wereld. Mijn uitspraak wordt nu ook bevestigd door de EVOOLEUM gids 2024, waarin de top 100 beste olijfolies ter wereld worden bekroond, waarvan 61% uit Spanje komt. Deze gids is toonaangevend en wordt geciteerd door de Spaanse minister van landbouw.


EVOOLEUM

De EVOOLEUM gids van 2024 is onlangs gepubliceerd, waarin een vakjury hun oordeel gaf over verschillende olijfoliën die wereldwijd zijn ingezonden. EVOOLEUM is een gids die is uitgegeven door Group Mercacei-Edimarket Editores, die verschillende wekelijkse en maandelijkse vakbladen publiceren. De EVOOLEUM gids is toonaangevend in de olijfoliebranche.

Natuurlijk ben ik wel kritisch hierop, want het vakblad wordt in Córdoba, Spanje, geschreven en is de wedstrijd in Spanje. Echter is het wel een van de internationaal erkende vakwedstrijden en is Europees gezien de meest gezaghebbende wedstrijd, naast andere grote internationale wedstrijden zoals: Mario Solinas-Kwaliteitsprijs (International Olive Oil Council), NYIOOC – Internationale olijfoliecompetitie van New York, Flos Olei, Athena Internationale olijfoliewedstrijd.

De wedstrijd kent aantal voorwaarden om mee te mogen doen; zo moet er minimaal 2500 liter extra vierge olijfolie zijn geproduceerd en moet die voorraad  toegankelijk zijn gedurende de 30 dagen van de wedstrijd om mogelijke hermonsters in te kunnen leveren. Daarnaast moet de olijfolie chemisch worden getest of aan ISO 17025 voldoen. 980 samples zijn ingestuurd uit 12 verschillende landen.

Een persbericht van het ministerie van landbouw, visserij en voedsel van Spanje zorgde er echter voor dat ik naar de EVOOLEUM awards ben gaan kijken. Op basis van een uitspraak van de minister die beweerde dat Spanje de meeste kwalitatief hoogwaardige olijfolie ter wereld produceert, iets waar Spaanse boeren en olijfolieproducenten trots op mogen zijn.

 

Spaanse olijfolie de beste olijfolie ter wereld

Ik ben de cijfers in gedoken van de EVOOLEUM gids. In de gids ontbreekt namelijk een overzicht van de resultaten. Je kunt wel makkelijk per land kijken welke olijfolie in de top 100 staan, maar een overzicht ontbreekt, dus ben simpelweg gaan tellen en dit is het resultaat.

EVOOLEUM top 100 Pie chart met landen in percentages

Bron: EVOOLEUM top 100 gids

Uit deze top 100 blijkt echter dat niet een Spaanse, maar een Zuid-Afrikaanse olijfolie de allerbeste olijfolie uit de test is geweest, op basis van de score van de vakjury. Ik kan helaas niet meer zeggen dat de allerbeste olijfolie uit Spanje komt op basis hiervan.

Wat ik wel kan zeggen, is dat van de lijst maar liefst 61 soorten olijfolie op de top 100 lijst staan uit Spanje komen, waarvan 45 uit Andalusië, en van de top 10 beste olijfolies zijn er ook Spaans. Dit geeft een heel duidelijk signaal dat Spaanse olijfolie tot de wereldtop behoort. Ik ben wel benieuwd hoe andere internationale wedstrijden zullen verlopen en of dezelfde soort uitslagen zullen komen. Via deze blog hou ik jullie op de hoogte.

Ben je nieuwsgierig geraakt of heb ik je niet weten te overtuigen? Probeer het zelf uit en bestel in mijn webshop

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.