Casa Gomez: Gegrilde groene asperges met extra vierge olijfolie en balsamico azijn

Esparragos verdes a la plancha (gegrilde groene asperges)

In mijn jeugd gingen wij tijdens de zomervakanties elk jaar onze mijn opa en oma en de familie opzoeken in de geboortedorp van mijn vader; Los Prados de Armijo. Dit dorpje ligt midden tussen de olijfbomen en is door een dal doormidden gesplitst, waardoor je een wandeling (bergop) naar de overkant kon maken via een slingerweg om het dal heen. Al lopend langs de geiten en kippen van mijn oom, kan ik mij nog goed herinneren dat aan de rand van de weg rozemarijn en asperges groeiden in het wild. Vanwege die herinnering is het misschien een van mijn favoriete groenten wat eigenlijk overal wel bij past.

Thuis in Nederland moet ik asperges helaas in de supermarkt op de markt kopen. In mijn eigen keuken kan ik ze wel omtoveren tot een gezond bijgerecht voor bijvoorbeeld vlees of vis.

Een van de kooktechnieken die ik regelmatig gebruik is "sous-vide" bereiden, wat onder water koken betekent. In een gevacumeerde luchtdichte zak kan je eten tot om een tiende van een graad nauwkeurig op de juiste kerntemperatuur bereiden. Voor groene asperges doe ik dit op 84 graden voor 14 min. Dit is een optionele stap in de bereiding, mijn ervaring is dat de asperges dan goed heel blijven. Na afloop gaan de plastic zakken keurig bij het PMD afval.

In dit gerecht gebruik ik olijfolie op twee manieren. De asperges met olijfolie insmeren om de warmte goed te laten geleiden tijdens het bakken en ik maak het gerecht af door een premium olijfolie erover heen te sprenkelen voor wat extra pit.

Voor dit gerecht heb je voor 2 personen nodig:

  • Een bundel groene asperges
  • Oro de Genave olijfolie
  • Een olijfolie om het gerecht af te maken
  • Balsamico azijn
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. Maak de asperges schoon met water en snijd de harde onderkant voor ongeveer 2 tot 3 centimeter af. Topje blijf je natuurlijk vanaf; dat is het lekkerste deel.
  2. Optioneel; gaar de asperges sous-vide voor 14 min op 84 graden, maak na afloop goed droog.
  3. Verwarm een grill pan.
  4. Smeer de asperges goed in met de Oro de Genave olijfolie.
  5. Grill de asperges tot de asperges gaar zijn en een mooie grill kleur hebben. Spaanse recepten Esparagos a la planca gegrillde asperges gegrilld in olijfolie
  6. Wanneer de asperges klaar zijn, leg deze op een bord en besprenkel met een premium olijfolie zoals de Verde Segura, Saqura, Arte Oleum of Señorios de Relleu en balsamico azijn.

Buen provecho!

 

Terug naar blog