Zarzuela Spaanse viststoof recept

Zarzuela (Spaanse visstoof)

Klaar om je vingers af te tikken voor dit heerlijke Spaanse gerecht?

Een paar weken voor kerst belde mijn moeder mij op of ik tijdens kerst zin had in Zarzuela, een soort Spaanse Visstoof, met verschillende soorten vis. Normaal gesproken maak ik voor kerst een Beef Wellington, lamsbout, lamsrack of gaan wij gourmetten, dus dit was een lekkere en aangename afwisseling. De Beef Wellington heb ik overigens al een paar dagen geleden gemaakt voor een vriendengroep, dus vond het niet erg om niet een tweede te maken.

Tijdens eerste kerstdag stond mijn vader lekker in de keuken te koken om de Zarzuela te maken volgens eigen recept. De diverse soorten vis waren al allemaal schoongemaakt en klaar om in de pan te gaan. Heerlijk met een stuk stokbrood of ciabatta om de saus mee op te peuzelen. Echt lekker en grappig genoeg zag ik ook anderen op instagram hetzelfde gerecht klaarmaken.

De hoeveelheden heb ik een beetje moeten schatten, mede ook omdat de pan helemaal leeg is gegaan. Op het oog leek het erg veel maar het was om vingers bij af te likken. Een flinke stapel servetten is aan te raden.

Voor dit gerecht heb je voor 2 tot 3 personen nodig:

  • Olijfolie om te bakken (mijn ouders hebben natuurlijk een 5 liter blik Oro de Genave, maar de kleine fles olijfolie kan ook)
  • Potje visfond
  • Handje peterselie
  • Paar strengen safraan
  • Paar stukjes geroosterd brood (picatoste)
  • 20 gram gebakken amandelen
  • Pakje fritada of ratatouille (250ml)
  • 1 gesneden paprika
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Zeeduivel of kabeljauw (300 gram)
  • 6 Cigalas (langoustines)
  • 10 Gambas
  • 10 Calamares (Inkvisringen)
  • 10 Mosselen
  • Peper, zout en wat bloem om de zeeduivel te paneren

Casa Gomez Spaans recept Zarzuela met Oro de geneve biologische extra vierge olijfolie 

Bereiding:

  1. Maak de verschillende soorten vis schoon, snijd de calamares in ringen, snij de zeeduivel in stukken van ongeveer 4 centimeter. In dit recept maakte mijn vader gebruik van zeeduivel, wat een vrij stevige vis soort is. Het moet wat langer gaar worden, maar valt daarna niet uit elkaar. Kabeljauw is ook mogelijk.   
    Casa Gomez Spaans recept: Zarzuela gebakken in extra vierge olijfolie Oro de Genave
  2. Snijd de paprika in stukjes, snijd de paprika in blokjes, bak wat ongebrande amandelen in een pan zodat ze licht geroosterd zijn.
  3. Mix de visfond, peterselie, safraan, geroosterd brood en amandelen in een blender tot een gladde saus, zodat deze later makkelijk bij het gerecht kunnen worden gedaan.
  4. Doe vervolgens een flinke laag olijfolie om te bakken in een grote braadpan, hoog genoeg om flink wat saus en ingrediënten ruimte te geven. 
  5. Begin met het bakken van de zeeduivel. Haal deze eerst door wat bloem (paneren) om vocht gespetter tegen de gaan en de vis een bruine korst te geven. Haal vervolgens uit de pan.
  6. Vervolg deze stappen met alle andere soorten vis. Deze moeten allemaal een beetje garing krijgen en een bruine kleur. Later worden alle vissoorten bij elkaar gedaan en gaart het verder.Klaargemaakte vissoorten; calamares, gambas en cigalas (inktvisringen, garnalen en langoustines)
  7. Wanneer je klaar bent met de vis aan te braden kan je de gesnipperde ui aanfruiten. Blijf dit constant in beweging houden totdat het glazig wordt.
  8. Voeg daarna de paprika, de fritada of om het makkelijk te maken ratatouile toe. Laat het geheel een beetje indikken.
  9. Begin nu met het toevoegen van de verschillende soorten vis. Begin met de zeeduivel, calamares, garnalen, mosselen en leg bovenop de cigalas (langoustines).
  10. Voeg vervolgens de visfond toe en laat het geheel koken en wat indikken. De zeeduivel heeft echt wat tijd nodig om gaar te worden (ongeveer 10min), dus haal het geheel niet te snel van het vuur.
  11. Haal het geheel van het vuur en serveer met een stokbrood of ciabatta om de saus mee op te eten. 
  12. Smullen en vergeet niet om flink wat servetten neer te leggen om je vingers mee af te vegen!

Casa Gomez spaans recept Zarzuela met biologische extra vierge olijfolie

Buen provecho!

 

Terug naar blog