Focaccia is natuurlijk een typisch Italiaans recept, maar wij hebben er een kleine twist aangegeven om het toch wat Spaans te laten zijn. Deze focaccia is zacht, luchtig en rijk van smaak dankzij één belangrijk ingrediënt: hoogwaardige extra vierge olijfolie uit Spanje.
We gebruiken royaal olijfolie in dit recept, dus kies een olie met karakter zoals de Oro de Genave perfect voor een goede bite aan focaccia brood.
Ingrediënten
- 120 ml extra vierge olijfolie Oro de Genave
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el verse rozemarijn (of 1 tl gedroogd)
- Optioneel: 1 el verse tijm (of 1 tl gedroogd)
- 1/4 tl zwarte peper
- 235 ml lauwwarm water (43–46°C)
- 2 1/4 tl instant gist (1 zakje)
- 1/4 tl suiker, honing of ahornsiroop
- 325 g bloem
- 1 tl fijn zeezout
- Optioneel: Cherrytomaatjes, olijven of andere ingrediënten naar behoeve
Bereidingswijze
1. Het deeg
- Verwarm de olijfolie met knoflook, rozemarijn en zwarte peper op laag vuur (niet laten kleuren). Laat afkoelen.
- Mix in een kom het warme water, gist en suiker. Laat 5 minuten staan.
- Voeg 130 g bloem en 60 ml van de kruidenolie toe. Roer kort door en laat 5 minuten rusten.
- Voeg de rest van de bloem en het zout toe. Kneed licht (10–15 keer) tot een soepel deeg.
- Laat 1–2 uur rijzen in een ingevette kom tot het deeg is verdubbeld.
2. Bakken
- Verwarm de oven voor op 230°C.
- Vet een bakplaat of schaal in van 22×33 cm in met 2 eetlepels van de kruidenolie.
- Druk het deeg in de bakplaat of ovenschaal, maak kuiltjes met je vingers en bestrijk met de resterende olie. Laat 20–30 min rijzen.

- Bak 15–20 minuten tot goudbruin. Laat volledig afkoelen voor het beste resultaat.

Tips voor de borrelplank
Gebruik voor de beste focaccia een aromatische en fruitige olie zoals de Oro de Genave om mee te bakken. De kwaliteit van de olie bepaalt voor 80% de smaak van dit brood.
Wij hebben een borrelplank gemaakt, ideaal voor de feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst met Cuac Olijfolie om in de dippen, met mortadella, Parma ham, mozzarella en basilicum.
Echt een smaak explosie! Probeer het zelf.
