Gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie
Share
Wat maakt extra vierge olijfolie dan zo enorm gezond en wordt het als gezonde vetbron gezien? De wetenschap heeft veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van olijfolie en daarom is er veel over gepubliceerd. In deze blog wil ik deze gezondheidseffecten benoemen en uitleggen wat de extra vierge olijfolie die ik verkoop daarom bijzonder maakt.
Gezondheidseffecten van extra vierge olijfolie
Verschillende wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar eigenschappen van extra vierge olijfolie die gunstige effecten op de gezondheid kunnen hebben. Deze probeer ik hier kort samen te vatten met verwijzingen naar de daadwerkelijke wetenschappelijke studies:
- Onverzadigde vetten: Extra vierge olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur. Deze vetzuren kunnen gunstig zijn voor de gezondheid van het hart door het verlagen van het slechte cholesterol (LDL) zonder het goede cholesterol (HDL) te verlagen.
- Antioxidanten: Olijfolie bevat natuurlijke antioxidanten, zoals polyfenolen en vitamine E, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam. Dit kan bijdragen aan het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen, wanneer op dagelijkse basis meer dan 20 gram wordt gebruikt.
- Ontstekingsremmende eigenschappen: De antioxidanten en andere verbindingen in extra vierge olijfolie hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat gunstig kan zijn voor de algehele gezondheid. Tijdens een olijfolie proeverij werd mij verteld dat olijfolie vergeleken kan worden met vloeibare aspirine en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
- Bescherming van het hart: Onderzoek toont aan dat regelmatige consumptie van extra vierge olijfolie het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Het kan helpen bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte, het reguleren van de bloeddruk en het voorkomen van de vorming van bloedstolsels.
- Voedingsstoffen: Naast gezonde vetten levert extra vierge olijfolie ook enkele essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine K en vitamine E.
Mythes over koken met olijfolie
De laatste jaren gingen er geruchten rond dat het niet goed is om met extra vierge olijfolie te koken. Wetenschappelijke studies hebben dit echter ontkracht en stellen zelfs het tegenovergestelde.
Door de aanwezigheid van antioxidanten is extra vierge olijfolie uitermate geschikt om mee te komen doordat de olie stabiel blijft bij hoge temperaturen. Ook na meerde keren gebruik.
Waar kwamen dan de geruchten vandaan? Tijdens voorgaande onderzoeken zag men dat de polyfenolen verdwenen wanneer er gekookt werd en dacht men dat het verbrand werd. Later onderzoek toonde echter aan dat de polyfenolen in het vlees en groenten zijn gaan zitten en door de voeding werd opgenomen en niet verloren gaat tijdens het koken.
Bedenk echter wel dat het verstandiger is om met een wat goedkopere extra vierge olijfolie te koken zoals de Oro de Genave dan met duurdere extra vierge olijfolie zoals die van de vroege oogst.
De extra vierge olijfolie van Casa Gomez
De olijfolie die ik verkoop zijn allemaal extra vierge de meeste zijn gemaakt van de Picual olijf, die van nature veel antioxidanten met zich meedragen dan andere olijfsoorten. De antioxidanten zijn goed te merken wanneer je de verse olijfolie proeft; het geeft een licht brandende sensatie met een wat bittere smaak aan de achterkant van je keel. Dit zijn de polyfenolen die zijn werk doen en ook een teken dat je echte en goede olijfolie hebt.
Hou er wel rekening mee dat olijfolie na verloop van tijd zal oxideren, dus antioxidanten zal verliezen. Kies daarom altijd voor een olijfolie die in een donkere fles zit, wat tegen licht en lucht beschermd is. Gelukkig zijn al mijn verpakkingen van donker glas, blik of van aluminium wat lucht en licht buiten houdt.
Daarnaast is het goed om te weten dat olijfolie van de vroege oogst, gemaakt wordt van groene olijven, nog hoger in antioxidanten zijn. Deze wordt vaak aangeduid met “Cosecha Temprana” of “Early harvest”. De oogst die van mid oktober tot november loopt. De olijfoliën: Arte Oleum, Saqura en Verde Segura zijn gemaakt van de vroege oogst en daarom ook aantoonbaar het gezondst.
Bedenk met alles wel dat koken en het eten van olijfolie wel in een gebalanceerd dieet moet zijn. Ook hierbij geldt; geniet met mate want extra vierge olijfolie is erg calorierijk.
Bronnen:
- "Olive oil as medicine: The effect on Bloodpressure" UC Davis Olive Oil center
- Europese verordening Nr. 432/2012 van de Europese commissie van 16 mei 2012
- Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to “low fat and low trans spreadable fat rich in unsaturated and omega-3 fatty acids” and reduction of LDL-cholesterol concentrations pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006
- EFSA Scientific Opinion on health claims related to vitamine E
- " Evaluation of anti-histaminic activity of aqueous extract of ripe olives of Olea-europea" January 2009, Journal of Pharmacy Research 2(3)
- "Higher Olive Oil Intake Associated with Lower Risk of CVD Mortality"
-
Oleocanthal: Behind the Health Benefits of Olive Oil's Famous PhenolOleocanthal: Behind the Health Benefits of Olive Oil's Famous PhenolOleocanthal: Behind the Health Benefits of Olive Oil's Famous Phenol"Oleocanthal: behind the health benefits of olive oils famous phenol "Olive Oil Times
- Lichaamscompositie en bloeddruk: Consumption of extra virgin olive oil improves body composition and blood pressure in women with excess body fat: a randomized, double-blinded, placebo-controlled clinical trial
- Cardiovasculaire risico's: Impact of different types of olive oil on cardiovascular risk factors: A systematic review and network meta-analysis
-
Antioxidanten in olijfolie: Extra virgin olive oil high in polyphenols improves antioxidant status in adults: a double-blind, randomized, controlled, cross-over study (OLIVAUS)
- Bakken met extra vierge olijfolie: Why olive oil is the best oil for frying