Hoe herken je kwalitatief goede extra vierge olijfolie?
Share
Olijfolie, een van de meest geliefde en veelzijdige oliën in de keuken. Extra vierge olijfolie heeft een indrukwekkende reeks smaken, aroma's en gezondheidsvoordelen. Niet alle olijfoliën zijn hetzelfde en in de supermarkt worden diverse soorten olijfolie aangeboden.
Ik wil daarom een paar tips meegeven om kwalitatief goede extra vierge olijfolie te herkennen voor wanneer je olijfolie koopt.
1. Leeftijd en Oogstdatum van de olijfolie
Olijfolie is helaas niet hetzelfde als een goede wijn: het wordt er niet beter op met de tijd. De versheid van de olijfolie is de sleutel tot de beste smaak en voedingswaarde. Zoek daarom naar een oogstdatum op de fles, bij voorkeur binnen de laatste 18 maanden.Deze datum geeft inzicht in wanneer de olijven zijn geplukt, waardoor je een indruk krijgt van de versheid van het product.
2. Gevoeligheid voor licht en zuurstof
De grootste vijanden van olijfolie zijn licht en zuurstof, deze zorgen ervoor dat de kwaliteit snel wordt aangetast. Bij het kiezen van een fles, let op de verpakking. De beste keuze is een donkere glazen fles, blikken containers of andere ondoorzichtige verpakkingen zoals aluminium flessen. Zorg ervoor dat de fles een strakke afdichting heeft om blootstelling aan lucht te minimaliseren. Na opening bewaar je de olie in een koele, donkere plek en zorg je ervoor dat het goed is afgesloten om de blootstelling aan zuurstof te beperken.
3. Niet alle olijfoliën zijn hetzelfde
Olijfolie komt in verschillende smaken, kwaliteiten en voedingswaarden. Het label vertelt veel over wat er in de fles zit. Zoek naar de term "Extra Vierge", want dit is cruciaal voor de hoogste kwaliteit. Extra Vierge Olijfolie ondergaat een extractieproces zonder gebruik van hitte of chemicaliën, uitsluitend met mechanische middelen. Het voldoet aan strikte internationale normen, geëvalueerd zowel chemisch testen als door menselijke jury keuringen.
4. Zoek naar certificeringen van een derde partij
Zoek naar zegels van gerenommeerde organisaties zoals "Protected Denominacion de Origin" (DO, DOP) certificeren traditionele productiemethoden in de gespecificeerde regio. Biologische certificeringen zeggen ook heel veel.
5. Herkomst van de olijfolie
De oorsprong van olijfolie speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de olijfolie. Olijfolie met details over de plaats of regio van herkomst is vaak van hogere kwaliteit. Single origin oliën, afkomstig van één locatie, zijn doorgaans beter dan blends van meerdere regio's.
Let op het label en vermijd termen als 'Product van', wat kan verwijzen naar de bottellocatie en niet naar de groeiplaats. Kijk naar afkortingen van het land van herkomst op de fles, zoals IT voor Italië, GR voor Griekenland, ES voor Spanje.
6. Wees voorzichtig met termen die zijn gebruikt op de fles olijfolie
Bepaalde termen op labels, zoals "puur", "mild" en "licht" zijn niet gereguleerd en betekenen vaak dat de olijfolie is geraffineerd. Hoewel dit niet altijd slecht is, bieden deze termen weinig informatie over de kwaliteit van de olie.
In tegenstelling hiermee is de term "Extra Vierge" gereguleerd en een betrouwbare indicator van kwaliteit.
7. Lees het etiket van de fles olijfolie
Hoe meer informatie op het etiket, des te beter. Zoek naar zaken als vrije vetzuurgehalte. Lager is beter. Extra vierge olijfolie moet minder dan 0.8% hebben. Details over de olijfvariëteit en de locatie van de boerderij geven inzicht in de authenticiteit en kwaliteit van het product.
Dit waren de belangrijkste tips om in gedachten te houden bij het kiezen van een fles olijfolie die een heerlijke en gezonde aanvulling zal zijn op je culinaire avonturen.
Op de productpagina's van de olijfolie van Casa Gomez leg ik uit hoe alle bovenstaande tips worden gewaarborgd in de olijfolie die ik verkoop en natuurlijk worden alle tips ook nageleefd zodat ik de hoogste kwaliteit olijfolie kan aanbieden.